10 συμβουλές για νέους οδηγούς:

Το να είσαι νέος οδηγός είναι πολλές φορές δύσκολο και τρομακτικό, σε αυτό το άρθρο προσπαθώ να σας δώσω μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να γίνετε καλύτεροι. Να θυμάστε ότι στην οδήγηση καθημερινά μαθαίνουμε ότι θέλει υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και φυσικά καλούς τρόπους. Ας δούμε όμως και τις συμβουλές:

Κανόνας του δεξιά:

Ίσως από τα σημαντικότερα και συχνότερα λάθη που κάνει ένας νέος οδηγός. Δεν πρέπει ποτέ να περνάμε μια διασταύρωση στα τυφλά, γιατί ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμαι ως δεδομένο ότι κάποιος θα έχει stop. Οπότε όταν οδηγούμε κοιτάμε:

1. Εάν έχουμε stop.
2. Εάν δεν έχουμε ελέγχουμε από που διέρχονται τα οχήματα. Εάν διέρχονται από δεξιά προς την φορά μας κοιτάμε εάν έχουν αυτοί stop, εάν δεν έχουν τότε πρέπει να περάσουν πριν από εμάς. Εάν διέρχονται από αριστερά τότε έχουμε εμείς προτεραιότητα.

Δεν ξεχνάμε το φλας:

Καταλαβαίνω ότι η οδήγηση για έναν νέο οδηγό είναι αγχωτική αλλά πάντα πρέπει να δείχνουμε που θέλουμε να πάμε. Γλυτώσουμε από πολλούς κινδύνους ενημερώνοντας τους άλλους για τις προθέσεις μας.

Δεν βιαζόμαστε:

Η βιασύνη δεν ωφελεί πουθενά και κανέναν, ίσα ίσα που κάνουμε ευκολότερα λάθη. Καλύτερα λοιπόν να ξεκινάμε νωρίτερα για να φτάσουμε χωρίς άγχος, ιδίως σε διαδρομές που δεν έχουμε κάνει ποτέ ξανά.

Δεν ακούμε σε όλα τους παλιούς οδηγούς:

Ένας νέος οδηγός συνήθως λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης παίρνει συμβουλές από παλαιότερους οδηγούς του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Καλό είναι σαν τακτική αλλά όχι και πάντα ορθό. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές μας λένε πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ότι έχουμε μάθει από τον δάσκαλο μας στη σχολή οδηγών. Αυτό συμβαίνει διότι οι παλαιοί οδηγοί δεν είχαν ποτέ την σωστή επιμόρφωση αλλά και την σωστή κατανόηση του Κ.Ο.Κ. και οι περισσότεροι οδηγούν εμπειρικά. Ένας δάσκαλος οδήγησης έχει την κατάλληλη γνώση για να σας εξηγήσει το πως και το γιατί, κάνουμε ότι κάνουμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε κίνηση υπάρχει ένας λόγος που γίνετε.
Τέλος να θυμάστε ότι πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κυκλοφορία οφείλονται σε τέτοιους οδηγούς.

Οι καθρέπτες:

Πρέπει πάντα να κοιτάμε ότι η θέση τους είναι σωστή και προσαρμοσμένη στα μέτρα μας:

1. Οι εξωτερικοί πρέπει περίπου στο 1/3 της επιφάνειας τους να βλέπουμε το όχημα μας και τα 2/3 να δείχνουν το δρόμο πίσω μας.
2. Ο εσωτερικός πρέπει να μας δείχνει όλη την επιφάνεια του πίσω παραθύρου.

Τυφλή γωνία:

Να κάτι που πολλοί έμπειροι οδηγοί δεν κάνουν, πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση του οχήματος προς τα αριστερά ή και στα δεξιά πρέπει να κοιτάμε καθρέπτη και γυρνάμε κεφάλι. Ποτέ δεν πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στους καθρέπτες μας γιατί δεν μας λένε όλη την αλήθεια αλλά ένα μέρος αυτής. Οι καθρέπτες μας βοηθούν να δούμε μακριά πίσω αλλά κοντά πίσω δεν μας λένε τίποτα. Για να λύσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα και να μάθουμε όλη την αλήθεια πρέπει να γυρνάμε κεφάλι από την πλευρά που μετακινούμαστε.

Αποστάσεις ασφαλείας:

Ένα όχημα που κινείται για να σταματήσει πρέπει να διανύσει κάποια μέτρα. Αυτά τα μέτρα που χρειάζεται για να ακινητοποιηθεί ονομάζεται απόσταση ακινητοποίησης. Αυτή η απόσταση χωρίζετε στην απόσταση αντίδρασης που είναι τα μέτρα που διανύει το όχημα μέχρι ο οδηγός του να αντιληφθεί τον κίνδυνο, να τον αναλύσει, να αποφασίσει τι θα κάνει και το πόδι του να πιέσει το φρένο και στην απόσταση πέδησης την απόσταση δηλαδή που διανύει το όχημα μέχρι να σταματήσει από την ΄στιγμή που ο οδηγός του θα πατήσει το φρένο. Αυτή η απόσταση λοιπόν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι βασικότεροι είναι:

1. Η ταχύτητα: Όσο γρηγορότερα κινούμαστε τόσο ισχυρότερη είναι η αδράνεια του οχήματος.
2. Το βάρος: Όσο μεγαλύτερο το βάρος τόσο δυσκολότερο να σταματήσει.
3. Τα ελαστικά: Όσο πιο καινούρια τόσο καλύτερα.
4. Η κατάσταση του οδοστρώματος: Όσο πιο φρέσκια τόσο καλύτερη η πρόσφυση.
5. Οι καιρικές συνθήκες: Με βροχή, χιόνι και πάγο τότε η πρόσφυση μπορεί να μειωθεί από 50% έως και 90%.

Άρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όσο γρηγορότερα κινούμαστε τόσο μεγαλύτερες αποστάσεις να κρατάμε και σε καμία περίπτωση να μην κολλάμε στους μπροστινούς.

Η θέση στο δρόμο:

Ένα όχημα το οποίο κινείται στον δρόμο πρέπει να κατέχει και σωστή θέση σε αυτόν. Αυτό γιατί η θέση μας μαρτυρά την πρόθεση μας, η σωστή θέση διευκολύνει τους άλλους οδηγούς να συνεχίσουν την πορεία τους που πολλές φορές δεν είναι η ίδια με την δική μας. Άρα όταν οδηγούμε πρέπει:

1. Να είμαστε στο κέντρο της λωρίδας μας.
2. Όταν θέλουμε να στρίψουμε δεξιά, συγκλίνουμε προς την δεξιά πλευρά.
3. Όταν θέλουμε να στρίψουμε αριστερά μετακινούμαστε προς την διαχωριστική λωρίδα χωρίς να την πατάμε και εάν κινούμαστε σε μονόδρομο μετακινούμαστε στο αριστερό άκρο της οδού.
4. Όταν πραγματοποιούμε στάση πάντα το κάνουμε από την δεξιά πλευρά της φοράς του οχήματος.

Το Ν:

Το Ν σημαίνει Νέος, χρησιμεύει στο να ενημερώνει τους υπόλοιπους οδηγούς για την απειρία μας. Με αυτό το τρόπο κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας και προφυλάσσονται οι ίδιοι αλλά και εμείς από τυχών λάθη που μπορεί να κάνουμε.

Διατηρούμε την πορεία μας:

Είναι συχνή και φυσική η αντίδραση που έχουμε όταν τρομάζουμε να προσπαθούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα, είναι όμως η σωστή; Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν διέρχεται κάποιος από την πλευρά που αποφεύγουμε. Γι’ αυτό λοιπόν πολλές φορές η σοφή επιλογή είναι να φρενάρουμε και να ακινητοποιήσουμε το όχημα μας διατηρώντας την πορεία μας. Γιατί αποφεύγοντας το πρόβλημα μας χωρίς έλεγχο γινόμαστε εμείς πρόβλημα για κάποιον άλλο.

Κλείνοντας θα ήθελα να κρατήσω το σημαντικότερο από όλα, να οδηγείτε πάντα με την νοοτροπία ότι είσαστε ο οδηγός που θα θέλατε να είχατε μπροστά σας.