Τι είναι η οπισθογωνία;

Η οπισθογωνία είναι μια από τις δοκιμασίες που πρέπει να φέρει εις πέρας ένας υποψήφιος οδηγός για να καταφέρει να αποκτήσει την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Β' κατηγορίας. Είναι μια δοκιμασία που έχει θεσπιστεί για να γίνεται η αξιολόγηση ενός νέου οδηγού ως προς τις ικανότητες του στον χειρισμό του οχήματός του. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα σας ζητηθεί να λάβετε θέση για οπισθογωνία, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα ακόλουθα:

Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το δείκτη αλλαγής κατεύθυνσης:

Θα ανάψετε το φλας από την πλευρά που θα σας ζητηθεί να κάνετε την οπισθογωνία, αριστερά για αριστερή και δεξιά για δεξιά. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το φλας πρέπει να είναι ενεργοποιημένο καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμασίας.

Θα πρέπει να πλησιάσετε το πεζοδρόμιο:

Θα πρέπει να έρθετε σε μια θέση παράλληλη προς το πεζοδρόμιο. Η απόσταση των εσωτερικών τροχών του οχήματος από το πεζοδρόμιο θα πρέπει να είναι μικρότερη του 1 μέτρου. Απαγορέυεται οποιαδήποτε επαφή με το πεζοδρόμιο καθόλη την διάρκεια της οπισθογωνίας.

Θα πραγματοποιήσετε οπισθοπορεία:

Θα επιλέξετε την όπισθεν για να πραγματοποιήσετε οπισθοπορεία. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε δεν έχετε δικαίωμα να κινηθείτε προς τα εμπρός. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε έχετε το δικαίωμα να πραγματοποιήσετε μέχρι 2 στάσεις. Εκτός έαν διέρχεται κάποιο άλλο όχημα, άνθρωπος ή ζώο που είστε υποχρεωμένοι να σταματήσετε και να του παραχωρήσετε προτεραιότητα.

Όταν το όχημα κινείται θα πρέπει να κοιτάτε προς τα πίσω:

Όταν θα κινείστε προς τα πίσω θα πρέπει να κοιτάτε πίσω γυρνώντας το κεφάλι. Έχετε δικαίωμα να χρησημοποιήσετε τους καθρέπετες μόνο συμβουλευτικά και μόνο στιγμιαία.

Πραγματοποιώντας την 1η στάση:

Καθώς κινούμαστε προς τα πίσω περίπου 0,5 μέτρα πρίν το τέλος του πεζοδρομίου θα πραγματοποιήσουμε την 1η μας επιτρεπόμενη και προγραμματισμένη στάση.

Στρίβουμε το τιμόνι:

Αφού σταματήσουμε θα στρίψουμε ολόκληρη την διαδρομή του τιμονιού προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ελέγχουμε:

Αφού στρίψουμε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ελεύθεροι να ξεκινήσουμε ξανά την πορέια μας προς τα πίσω για να πραγματοποιήσουμε την στροφή.

Συνεχίζουμε την οπισθοπορεία:

Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές ξανά κινούμαστε προς τα πίσω.

Το όχημα στρίβει:

Καθώς κινούμαστε προς τα πίσω το όχημα στρίβει και σιγά σιγά εισέρχεται στον κάθετο προς τα πίσω δρόμο.

Απόσταση:

Καθ' όλη την διάρκεια της στροφής ο πίσω εσωτερικός προς το πεζοδρόμιο τροχός πρέπει να απέχει απόσταση από αυτό μικρότερη του 1 μέτρου.

Πραγματοποιώντας την 2η στάση:

Όταν θα είμαστε παράλληλα με το πεζοδρόμιο του δρόμου που εισήλθαμε πραγματοποιούμε την 2η επιτρεπόμενη και προγραμματισμένη στάση.

Ισιώνουμε το τιμόνι:

Επαναφέρουμε το τιμόνι στην ευθεία πορέια.

Ανάβουμε το φλας:

Επειδή θα απενεργοποιηθεί ο δείκτης αλλαγής κατεύθυνσης αφού ισιώσουμε τον ενεργοποιούμε εξ αρχής.

Ελέγχουμε:

Αφού επαναφέρουμε το τιμόνι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ελεύθεροι να ξεκινήσουμε ξανά την πορέια μας προς τα πίσω.

Κινούμαστε προς τα πίσω:

Πραγματοποιούμε προς τα πίσω ευθεία πορέια.

Τέλος δοκιμασίας:

Μόλις διανύσουμε απόσταση ίση με 2 φορές το μήκος του οχήματος μας σταματάμε και η δοκιμασία έχει ολοκληρωθεί.

Αποστάσεις:

Για άλλη μια φορά πρέπει να απέχουν οι εσωτερικοί προς το πεζοδρόμιο τροχόι απόστα μικρότερη του 1 μέτρου και να είμαστε σχεδόν παράλληλοι με αυτό.