10 συμβουλές για οικολογική οδήγηση:

 
 

Τι είναι η οικολογική οδήγηση;

Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο για περιγράψουμε ένα τρόπο οδήγησης όλων των οχημάτων ο οποίος είναι φιλικός προς το περιβάλλον διότι μειώνει αισθητά τις εκπομές ρύπων των οχημάτων. Άρα μειώνει και την περιβαλλοντική επιβάρυνση εξαιτίας της χρήσης τους, Αυτός ο τρόπος οδήγησης είναι φιλικός όμως και προς εμάς καθώς μας βοηθά να κάνουμε εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου άρα εξοικονομούμε και χρήματα.
Είναι ένας τρόπος οδήγησης που εφαρμόζεται εύκολα τόσο από τους οδηγούς σύγχρονων επιβατικών αυτοκίνητων όσο και από τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων. Ecodriving σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών κινητήρα (1.200 – 2.500 στροφές ανά λεπτό) και ήπιες επιταχύνσεις

Τα οφέλη της:

 
  • 10-25% λιγότερα ατυχήματα, βελτίωση οδικής ασφάλειας.
  • 10-25% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και συνακόλουθα μείωση των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων.
  • Σημαντική μείωση ηχορύπανσης.
  • Μείωση ενεργειακού κόστους καθώς και κόστους συντήρησης οχήματος και ασφάλισής του.
  • Μεγαλύτερη άνεση για τον οδηγό και τους επιβάτες σε δημόσια και ιδιωτικά οχήματα.
  • Ενίσχυση εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού προς τα δημόσια μέσα, όταν εφαρμόζεται από τα Μ.Μ.Μ..
  • Ίσος χρόνος ταξιδίου σε σχέση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης.
  • Οι εφαρμογές Ecodriving μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε μείωση των εκπομπών CO2.
 

Συμβουλές:

Αν ο προορισμός μας είναι ίδιος με κάποιων γνωστών ή κάποιων φίλων μας πάμε με όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα.

Εάν μπορούμε να σχηματίσουμε ομάδες μετακίνησεις είναι το ιδανικό. Γιατί είναι φυσικά καλύτερο να χρησημοποιήσουμε ένα όχημα και όχι 2 ή 3 ή ακόμα και περισσότερα.

Προβλέπουμε τις συνθήκες της κυκλοφορίας:

Δεν χρειάζεται να οδηγούμε νευρικά και να επιταχύνουμε απότομα και να φρενάρουμε αποτομα. Μορούμε να αφήνουμε έγκαιρα το γκαζι και με αυτό το τρόπο το όχημα μας θα μειώσει ταχύτητα.

Δε φορτώνουμε το όχημα μας με περιττό βάρος:

Για παράδειγμα: Εάν φορτώσουμε το όχημα μας με 50 κιλά παραπάνω βάρος η κατανάλωση μπορέι να αυξηθεί μέχρι 2%. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κινητήρας επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο.

Αποφεύγουμε την χρήση του κλιματισμού:

Το κομπρεσέρ του κλιματιστικού παίρνει κίνηση από τον κινητήρα. Μόλις το ενεργοποιθήσουμε ο κινητήρας πρέπει να επομισθεί ακόμα ένα βάρος. Αυτό μπορεί να αυξήση την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 15%.

Οδηγούμε συνετά αποφεύγοντας τις απότομες επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα.

Γιατί έτσι καταναλώνουμε περισσότερο καύσιμο και τρώμε τις επιφάνειες τριβής των φρένων μας γρηγορότερα. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον αλλά και για τη τσέπη μας.

Αλλάζουμε έγκαιρα σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων:

Δεν χρειάζεται να εξαντλούμε τις στροφές του κινητήρα μας και να τον κάνουμε να υπερλειτουργεί. Γι αυτό περνάμε έγκαιρα στην επόμενη σχέση.

Αποφεύγουμε την παρεταμένη χρήση χαμηλών σχέσεων μετάδοσης:

Η χρήση της 1ης και της 2ης ταχύτητας είναι υπαίτιες για την υψηλή κατανάλωση του οχήματος. Γι αυτό πρέπει να επιλέγουμε διαδρομές οι οποίες δεν περιελλαμβάνουν πολλά σταματήματα και ξεκινήματα.

Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Δηλαδή αν είναι δυνατόν να φτάσουμε και να γυρίσουμε από το προορισμό μας με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) τα χρησιμοποιούμαι. Όπου μπορούμε να πάμε ως πεζοί, πάμε.

Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη πίεση των ελαστικών μας αν είναι στα επίπεδα που ο κατασκευαστής του οχήματος ορίζει.

Γιατί με τη σωστή πίεση έχουμε και καλύτερο «πάτημα» στο δρόμο. Με καλύτερο «πάτημα» στο δρόμο καταναλώνουμε λιγότερο καύσιμο.

Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση του οχήματος μας.

Πηγαίνοντας στις προγραμματισμένες από το κατασκευαστή επισκευές. Ένα καλά συντηρημένο όχημα καταναλώνει πάντα λιγότερο.

 

Το αποτέλεσμα της μη χρήσης της οικολογικής οδήγησης:

 

AΗ υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία απασχολούν τους επιστήμονες και τις περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερκατανάλωση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό γιατί τα αέρια που απελευθερώνονται μετά τη καύση τους είναι οι βασικοί υπεύθυνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα ορυκτά καύσιμα:

  • Το πετρέλαιο.
  • Η βενζίνη.
  • Το αργό.
  • Το φυσικό αέριο.
  • Το υγραέριο.
  • Το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Η κηροζίνη.
 

Το αποτέλεσμα της καύσης των ορυκτών καυσίμων:

Μετά τη καύση των ορυκτών καυσίμων απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του θείου και όζον. Όλα τα παραπάνω αέρια αποτελούν τεράστιο και άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους αλλά και για όλους του έμβιους οργανισμούς. Γι αυτό το λόγω δημιουργήθηκαν οι καταλύτες και αργότερα οι τριοδικοί καταλύτες.

Ο καταλύτης σε ένα όχημα αναλαμβάνει να παραλάβει όλα τα παραπάνω αέρια που είναι άμεσα βλαβερά και να τα μετατρέψει (καταλύσει) σε μη βλαβερά. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες από διοξειδίου του άνθρακα (CO2), υδρατμούς και άζωτο. Το διοξείδιο του άνθρακα και όλα αυτά τα αέρια είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτό γιατί συγκεντρώνονται στη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν στην ακτινοβολία του ήλιου να ανακλάται πίσω στο διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και της γης. Γι αυτό το λόγο πρέπει ο καθένας μας να βοηθήσει στη μείωση αυτού το φαινομένου. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αλλά εμείς οφείλουμε να σας αναδείξουμε τα οφέλη της οικολογικής οδήγησης (του Eco-Driving).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά!