Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Οδηγών Ρούσσης:

Στην σελίδα μας θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης όλων των ερασιτεχνικών καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για την διεκπεραίωση διάφορων αυτοκινητιστικών υποθέσεων. Καθώς και διάφορα άρθρα επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την ασφαλής οδήγηση οχημάτων.

Μερικά λόγια για εμάς:

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 1983 με αφετηρία την Κυψέλη όπου ο Ρούσσης Παναγιώτης μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην επαγγελματική οδήγηση αποφάσισε να μεταφέρει αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό γιατί η οδήγηση είναι μια ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνθρωπος στην ζωή του και είναι και κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάποιοι το καταφέρνουμε εύκολα και είναι έμφυτο για εμάς και κάποιοι άλλοι μετά από προσπάθεια και συνεχή ενασχόληση το καταφέρνουμε. Οι σχολή μας με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επεκταθεί στην περιοχή του Γκύζη και στην συνέχεια και στο Γαλάτσι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν κι αυτοί το ταξίδι τους στους δρόμους. Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς και μετά από πολύ σκέψη και με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο μας στην Κυψέλη. Παρά όλα αυτά όμως συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας καθώς και γειτονικές σε εμάς περιοχές.

Το 2015 ήρθε η στιγμή που ο ιδρυτής μας παρέδωσε την σκυτάλη στον υιό του Ρούσση Αθανάσιο. Ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το όραμα, του πατέρα του. Να το εμπλουτίσει με νέες ιδέες και τεχνικές αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει όλη αυτή την κληρονομιά και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων.

Για εμάς ο 1ος μας και βασικότερος στόχος είναι να βγάζουμε οδηγούς οι οποίοι είναι άρτιοι χειριστές των οχημάτων και έχουν όλη την απαραίτητη οδηγική και οδική παιδεία. Κάτι που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδηγού;

Ικανότητα:

Κάθε οδηγός σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τον έλεγχο του οχήματος του και να μπορεί να το προσαρμόσει σε όλες τις συνθήκες του δρόμου.

Αποφασιστικότητα:

Πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις αφού πρώτα έχει λάβει υπόψιν του όλες τις μεταβλητές.

Σεβασμός:

Να σέβεται και να σκέφτεται πάντα το καλό του συνόλου και όχι μόνο την βολή του.

Υπομονή:

Να περιμένει πάντα ότι οι άλλοι κάνουν λάθη και να μην θυμώνει.

Προσήλωση:

Όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε τον δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή μας.

Αυτοβελτίωση:

Να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις διορθώνει. Κάθε μέρα πρέπει να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα άριστο πρόγραμμα διδασκαλίας:

Επειδή θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διδασκαλία της οδήγησης πιστεύουμε ότι ένας νέος οδηγός πρέπει να έχει μια σφαιρική γνώμη επάνω στην οδήγηση. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τον αντιμέτωπο με όσα περισσότερα σενάρια μπορεί να συναντήσει, με αυτό τον τρόπο αποκτά εμπειρία και γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Θεωρητικό μέρος:

Πλήρης κατανόηση του Κ.Ο.Κ. για να την άριστη οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Παρουσιάσεις Powerpoint:

Ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες έχουν μια φυσική και σωστή ροή για να σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα τεχνικά μέρη της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Ατομικό μάθημα ή ολιγομελή τμήματα:

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στην εκμάθηση της οδήγησης και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης ενός οδηγού. Γι αυτό κι εμείς φροντίζουμε να έχουμε ολιγομελή τμήματα τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 άτομα. Πολλές φορές τα μαθήματα γίνονται ακόμα και ατομικά.

Προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων:

Η σχολή μας διαθέτει ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο κάνει προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων.

Επίλυση αποριών:

Ο δάσκαλος μας ασχολείται με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του καθενός.

Πρακτικό μέρος:

Η στιγμή που η θεωρία γίνετε πράξη.

Θεωρητική επεξήγηση του οχήματος:

Πλήρης επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας ενός οχήματος. Υπόδειξη όλων των χειριστηρίων που υπάρχουν και πλήρης χρήση του οχήματος από το πρώτο μάθημα.

Οδήγηση στο βουνό:

Η οδήγηση σε βουνό είναι περισσότερο απαιτητική από ότι η οδήγηση μέσα στην πόλη σε κάποιους τομείς. Ο υποψήφιος μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το όχημα του σε στενούς και δύσβατους δρόμους που έχουν πολλές στροφές και απότομες κλίσεις.

Οδήγηση μέσα στην πόλη:

Ο υποψήφιος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη κ.λ.π.. Αλλά επίσης μαθαίνει και να αντιμετωπίζει ακόμα και πιο δύσβατες περιοχές όπως οι δρόμοι κοντά στο σπίτι του. Αυτό γιατί το μάθημα ξεκινάει από το σπίτι σας.

Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο:

Η οδήγηση σε αυτοκινητόδορμους είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οδήγησης, οπότε πρέπει να είναι και αναπόσπαστο κομμάτι στην εκπαίδευση ενός νέου οδηγού.

Εφαρμογή για την εκμάθηση των ερωτήσεων της θεωρητικής εκπαίδευσης:

Μετά από χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πράξη, την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μιας εφαρμογής που θα είναι όμορφη, εύκολη στη χρήση, κατανοητή και καθαρή. Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από εμάς για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα σήματα. Μια εφαρμογή για τους μαθητές μας και όχι μόνο, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Ένα εργαλείο μάθησης και διευκόλυνσης δική σας αλλά και των εκπαιδευτών σας. Τώρα μπορείτε εντελώς δωρεάν να κατεβάσετε στα κινητά ή στα tablet σας την εφαρμογή μας και να μάθετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τα σήματα.

Το κανάλι μας στο YouTube:

Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο, τα οποία θα διαθέσω στο επίσημο κανάλι της σχολής στο youtube. Ο στόχος αυτής της σειράς είναι να βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κάποιες από τις βασικότερες έννοιες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Με τον καιρό θα φέρω κι άλλα τέτοια βίντεο τα οποία θα καλύπτουν άλλες ενότητες της υποχρεωτικής διδακτέας ύλης που δίνει το υπουργείο μεταφορών για τους υποψήφιους οδηγούς. 

10 συμβουλές για νέους οδηγούς:

Το να είσαι νέος οδηγός είναι πολλές φορές δύσκολο και τρομακτικό, σε αυτό το άρθρο προσπαθώ να σας δώσω μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να γίνετε καλύτεροι. Να θυμάστε ότι στην οδήγηση καθημερινά μαθαίνουμε ότι θέλει υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και φυσικά καλούς τρόπους. Ας δούμε όμως και τις συμβουλές:

Κανόνας του δεξιά:

Ίσως από τα σημαντικότερα και συχνότερα λάθη που κάνει ένας νέος οδηγός. Δεν πρέπει ποτέ να περνάμε μια διασταύρωση στα τυφλά, γιατί ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμαι ως δεδομένο ότι κάποιος θα έχει stop. Οπότε όταν οδηγούμε κοιτάμε:

1. Εάν έχουμε stop.
2. Εάν δεν έχουμε ελέγχουμε από που διέρχονται τα οχήματα. Εάν διέρχονται από δεξιά προς την φορά μας κοιτάμε εάν έχουν αυτοί stop, εάν δεν έχουν τότε πρέπει να περάσουν πριν από εμάς. Εάν διέρχονται από αριστερά τότε έχουμε εμείς προτεραιότητα.

Δεν ξεχνάμε το φλας:

Καταλαβαίνω ότι η οδήγηση για έναν νέο οδηγό είναι αγχωτική αλλά πάντα πρέπει να δείχνουμε που θέλουμε να πάμε. Γλυτώσουμε από πολλούς κινδύνους ενημερώνοντας τους άλλους για τις προθέσεις μας.

Δεν βιαζόμαστε:

Η βιασύνη δεν ωφελεί πουθενά και κανέναν, ίσα ίσα που κάνουμε ευκολότερα λάθη. Καλύτερα λοιπόν να ξεκινάμε νωρίτερα για να φτάσουμε χωρίς άγχος, ιδίως σε διαδρομές που δεν έχουμε κάνει ποτέ ξανά.

Δεν ακούμε σε όλα τους παλιούς οδηγούς:

Ένας νέος οδηγός συνήθως λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης παίρνει συμβουλές από παλαιότερους οδηγούς του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Καλό είναι σαν τακτική αλλά όχι και πάντα ορθό. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές μας λένε πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ότι έχουμε μάθει από τον δάσκαλο μας στη σχολή οδηγών. Αυτό συμβαίνει διότι οι παλαιοί οδηγοί δεν είχαν ποτέ την σωστή επιμόρφωση αλλά και την σωστή κατανόηση του Κ.Ο.Κ. και οι περισσότεροι οδηγούν εμπειρικά. Ένας δάσκαλος οδήγησης έχει την κατάλληλη γνώση για να σας εξηγήσει το πως και το γιατί, κάνουμε ότι κάνουμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε κίνηση υπάρχει ένας λόγος που γίνετε.
Τέλος να θυμάστε ότι πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κυκλοφορία οφείλονται σε τέτοιους οδηγούς.

Οι καθρέπτες:

Πρέπει πάντα να κοιτάμε ότι η θέση τους είναι σωστή και προσαρμοσμένη στα μέτρα μας:

1. Οι εξωτερικοί πρέπει περίπου στο 1/3 της επιφάνειας τους να βλέπουμε το όχημα μας και τα 2/3 να δείχνουν το δρόμο πίσω μας.
2. Ο εσωτερικός πρέπει να μας δείχνει όλη την επιφάνεια του πίσω παραθύρου.

Τυφλή γωνία:

Να κάτι που πολλοί έμπειροι οδηγοί δεν κάνουν, πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση του οχήματος προς τα αριστερά ή και στα δεξιά πρέπει να κοιτάμε καθρέπτη και γυρνάμε κεφάλι. Ποτέ δεν πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στους καθρέπτες μας γιατί δεν μας λένε όλη την αλήθεια αλλά ένα μέρος αυτής. Οι καθρέπτες μας βοηθούν να δούμε μακριά πίσω αλλά κοντά πίσω δεν μας λένε τίποτα. Για να λύσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα και να μάθουμε όλη την αλήθεια πρέπει να γυρνάμε κεφάλι από την πλευρά που μετακινούμαστε.

Αποστάσεις ασφαλείας:

Ένα όχημα που κινείται για να σταματήσει πρέπει να διανύσει κάποια μέτρα. Αυτά τα μέτρα που χρειάζεται για να ακινητοποιηθεί ονομάζεται απόσταση ακινητοποίησης. Αυτή η απόσταση χωρίζετε στην απόσταση αντίδρασης που είναι τα μέτρα που διανύει το όχημα μέχρι ο οδηγός του να αντιληφθεί τον κίνδυνο, να τον αναλύσει, να αποφασίσει τι θα κάνει και το πόδι του να πιέσει το φρένο και στην απόσταση πέδησης την απόσταση δηλαδή που διανύει το όχημα μέχρι να σταματήσει από την ΄στιγμή που ο οδηγός του θα πατήσει το φρένο. Αυτή η απόσταση λοιπόν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι βασικότεροι είναι:

1. Η ταχύτητα: Όσο γρηγορότερα κινούμαστε τόσο ισχυρότερη είναι η αδράνεια του οχήματος.
2. Το βάρος: Όσο μεγαλύτερο το βάρος τόσο δυσκολότερο να σταματήσει.
3. Τα ελαστικά: Όσο πιο καινούρια τόσο καλύτερα.
4. Η κατάσταση του οδοστρώματος: Όσο πιο φρέσκια τόσο καλύτερη η πρόσφυση.
5. Οι καιρικές συνθήκες: Με βροχή, χιόνι και πάγο τότε η πρόσφυση μπορεί να μειωθεί από 50% έως και 90%.

Άρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όσο γρηγορότερα κινούμαστε τόσο μεγαλύτερες αποστάσεις να κρατάμε και σε καμία περίπτωση να μην κολλάμε στους μπροστινούς.

Η θέση στο δρόμο:

Ένα όχημα το οποίο κινείται στον δρόμο πρέπει να κατέχει και σωστή θέση σε αυτόν. Αυτό γιατί η θέση μας μαρτυρά την πρόθεση μας, η σωστή θέση διευκολύνει τους άλλους οδηγούς να συνεχίσουν την πορεία τους που πολλές φορές δεν είναι η ίδια με την δική μας. Άρα όταν οδηγούμε πρέπει:

1. Να είμαστε στο κέντρο της λωρίδας μας.
2. Όταν θέλουμε να στρίψουμε δεξιά, συγκλίνουμε προς την δεξιά πλευρά.
3. Όταν θέλουμε να στρίψουμε αριστερά μετακινούμαστε προς την διαχωριστική λωρίδα χωρίς να την πατάμε και εάν κινούμαστε σε μονόδρομο μετακινούμαστε στο αριστερό άκρο της οδού.
4. Όταν πραγματοποιούμε στάση πάντα το κάνουμε από την δεξιά πλευρά της φοράς του οχήματος.

Το Ν:

Το Ν σημαίνει Νέος, χρησιμεύει στο να ενημερώνει τους υπόλοιπους οδηγούς για την απειρία μας. Με αυτό το τρόπο κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας και προφυλάσσονται οι ίδιοι αλλά και εμείς από τυχών λάθη που μπορεί να κάνουμε.

Διατηρούμε την πορεία μας:

Είναι συχνή και φυσική η αντίδραση που έχουμε όταν τρομάζουμε να προσπαθούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα, είναι όμως η σωστή; Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν διέρχεται κάποιος από την πλευρά που αποφεύγουμε. Γι’ αυτό λοιπόν πολλές φορές η σοφή επιλογή είναι να φρενάρουμε και να ακινητοποιήσουμε το όχημα μας διατηρώντας την πορεία μας. Γιατί αποφεύγοντας το πρόβλημα μας χωρίς έλεγχο γινόμαστε εμείς πρόβλημα για κάποιον άλλο.

Κλείνοντας θα ήθελα να κρατήσω το σημαντικότερο από όλα, να οδηγείτε πάντα με την νοοτροπία ότι είσαστε ο οδηγός που θα θέλατε να είχατε μπροστά σας.